vin5.jpg

18.10.19

Da var sesongen over for i år. Tidlig frost satt et punktum for videre aktivitet i drueåkeren.

Druene står på tank og gjærer mens Vestavinden blåser de siste bladene av Vinstokkene.

En høyst variabel sesong ga sukker og syreverdier som er lite egnet for god stillvin. For musserende er de derimot gode. Solaris leverer optimalt, mens Rondo gjerne kunne fått en uke til i Oktobersol. Mengden tilsier at 19´årgangen av Sygna blir like eksklusiv som 18`.

Nå reiser jeg til Manchester for å heie på Ole Gunnar Solskjær, som har minst like store utfordringer som en Vinbonde i Norge.

God Helg

04.10.19

“Å høste eller ikke høste: Det er spørsmålet”. I skrivende stund hamrer regnet på vinduene mens temperaturen kan benevnes med kun et siffer. Høstfarger dominerer i skogen og hagen, langs veien er brøytestikker kommet opp. Alt tilsier at det er på høy tid å få druene inn i varmen i Vineriet. Men når jeg tar dette opp med Vinstokkene, svarer de; vent litt til... gi oss noen flere soldager, vær tålmodig.

Så jeg teller nedbørstimer på langtidsvarselet, og setter de opp mot meldte solskinnstimer, og prøver å løse regnestykket. Selv om jeg ikke kan formelen. Når det gjelder rett tidspunkt for høsting av druer, er det så menge ukjente faktorer at for en litt (matematisk) enkel Vinbonde, koker det ned til synsing. Men synsing er ikke alltid det værste såfremt det gjøres med en dose erfaring. Når det i tillegg finnes instrumenter for å måle sukker, syre og ph i druene, er det muligens den beste metoden for å bestemme innhøstingen på.

Optimalt sett, burde druene henge en uke til i Oktober-sol med temperaturer opp mot femten grader. Det ser ikke ut som et realistisk alternativ, så da blir det muligens to dager med temperaturer rundt ti grader. Førstkommende søndag blir det muligens innhøsting av Solaris, den grønne druen vår. Dersom meldingene for neste uke sier regn og atter regn, så tar vi Rondo også. Da gjenstår bare Cabarnet Cortis. Den skal henge to uker til, uansett vær.

19.09.19-Vinbonden.

Min aller første bekjennelse som nybakt Vinbonde, litt skummelt men samtidig utrolig deilig. Syv år har vi brukt på å komme hit, og nå er vi i startgropa. Om ca en uke begynner vi innhøstingen av Solaris-druen. At det blir en musserende Sygna Vin av de er helt sikkert. Året 19`har vært midt på treet pluss her på Stokkeland i Søgne, treg start på sesongen, veldig varierende vær under blomstringen, men en fin høst.(så langt)

I Juni fikk vi skjenkebevilling her på gården og 10. August hadde vi offisiell åpning. Til og med en lukket åpning. Nå tar vi steget og åpner dørene for alle som er nyskjerrig på vår Vin og har lyst til å smake den. Vi har i tillegg et godt utvalg av Vin fra våre Danske naboer, samt øl fra Qvart bryggeri på Lund.

Vi vil også kjøre en del Vin-kurs på Skandinaviske Viner samt tradisjonelle fra Europa.

Gleder oss til mange spennende kvelder sammen med dere utover høsten.

Vinbonden