Foto av May Tove Berg Lindås

I 2017 flyttet 4 bikuber inn på Skudeneset Gaard. De hjelper med pollinering av både pil og druestokker og er utrolig hyggelige å ha i summende i nærmiljøet, arbeidsomme og flittige som de er.

 

birøkting

Selv om de er hyggelige å ha summende rundt for å sanke nektar og pollen, er det med ærbødighet og respekt vi nærmer oss kubene, alltid ikledd birøkterdrakt og hansker. 

For å starte med bier trenger man en del utstyr. Utstyr til selve bikubene, men også personlig utstyr og redskap til å stelle biene.

Slyngeutstyr er dyrt. Om man bare skal ha noen få kuber kan man prøve å få en etablert birøkter til å slynge for seg. Vi ønsket å gjøre denne jobben selv og har kjøpt vår egen slynge.

Birøkter kurs anbefales eller skaff deg en erfaren birøkter-mentor.

Vi reagerte på at det var så få bier å andre pollinerende insekter i vårt nærområde. Bier og andre pollinerende insekter er nødvendig for at blomstrende planter skal kunne formere seg. 

Biene har en stor økologisk innvirkning pga sin viktige rolle i pollineringen av planter. I dag er mange biearter utrydningstruet, det truer matproduksjonen vår.

Når vi slutter å ha dyr på beite eller slå gresset, forsvinner matfatet til biene. Matfatet deres er blomstene som blir borte under busker og trær eller andre høye planteveksten som overtar når ingen beiter eller slår lenger. Eller vi lar naturen gro igjen. Blomstene i det åpne kulturlandskapet er ofte lyselskende og lave og dør når landskapet ikke holdes åpent.

Kunstgjødsel og sprøytemidler er en annen konsekvens av moderne jordbruk som truer biene.

IMG_1828.JPG

honning

Den første å svært eksklusive honningen vi slynget på Skudeneset Gaard fikk en lys, kremet fantastisk fin konsistens. Bienes mat var i den perioden blant annet vindruer, derav den friske og en bitteliten anelse syrlige smak. Den beste honningen vi har smakt.

Kan bestilles fra juni.

IMG_1846.JPG